Sunday, May 10, 2009

Si Dia


Kepada sapa yg follow twitter aku mesti dah bosan dengar aku citer pasal kucing kan... Hehehe... Ini aku nak citer lg pasal kucing... Hehehe... Jgn marah na...


Anyway gambar kat atas tu gambar anak kucing yg berusia 2 minggu. Sebenarnya dia ni 3 beradik tp sekor dah hilang sebab cicak(mak diorang) sorok sampai hilang terus. Sekor lagi mati tanpa sebab. Tau2 jer dah mati. Tinggal la dia ni kesekoran(kesorangan).

Si dia ni dgn si puteh la kucing kegemaran aku. Si dia ni kalau nangis mesti la tersangat kuat. Nyaring gila sore dia. Dah jerit2 dgn nyaring datang la si cicak dgn kelam kabut cari anak dia. Kesian cicak 1st time dpt anak terus tinggal sekor jer. Tu la sapa suruh ko sorok sangat sampai lupa letak mana. Tengok kasih sayang si cicak ni aku xtau la macam mana la ada manusia yang sanggup buang anak dia. Sedangkan binatang pun sygkan anak dia. Macam mana la kita manusia yang di kurniakan akal fikiran ni tegar tuk buang anak. Ntahla aku pun xpaham.

Anyway ni Si dia ni masih xbernama. Aku xtau nak letak nama apa. Dah blur dah sebab byk sgt kucing. Antara nama2 kucing yg dah ada ialah mama, puteh, cicak, stokin, scotex, elbino. Tinggal si dia ni dengan kembar si elbino tu sebab xleh nak bezakan yang mana satu. Korang ada idea apa nama aku nak bagi kat si dia ni. Anyway si dia ni jantan tau.


Aku xtau mcm mana la aku nak hadapi bila aku balik rumah minggu depan. Nanti xdpt jumpa dah si dia. Mesti windu dindu nanti... Sedihnya... Cepatla si dia besar... Chumelnya!


Ps - Selamat Hari Ibu buat mama dan ibu2 di dunia ni.


Pss - Aku akan kurang update lepas ni sebab mood aku terbantut dek kerana keypad hp ni yg dah agak nazak.


*Update 11.5.08

Si dia dah mati lebih kurang 8jam selepas aku terbitkan entri ni dalam kul 3 lebih aku terjaga pastu tgk si dia penuh dgn semut tp hidup la. Setelah lap2 dia n bg minum, 2 jam lepas tu dia mati. Kesian tgk dia nazak. kepala dia xleh tegak pun, mulut mcm tercungap2 pastu badan lembik gila. Cicak plak pagi2 ni dah cari anak dia. Ke hulu ke hilir dia cari si dia. Kesian ko cak, anak ko semua mati. Cepatla blik kl, xsanggup aku nak tgk dah kucing2 ni.

18 comments:

  1. sian cik chempaka..sayang betul kat kucing eh..biasanya ikut pengalaman bela kucing ni selalunya anak 1st takkan hidup sempurna n biasanya akan mati maklum la anak pertama n ibu kucing ni pun x berapa pandai nak jaga anak dia lagi. tapi ada gak yang pandai n anak dia hidup semua.

    ReplyDelete
  2. sabo ajela oi..
    blk KL cpt2...

    ho3...setel mslh...

    ReplyDelete
  3. ish..ish..sedihnyer..sian cak kn..erm.. T_T

    ReplyDelete
  4. Pjan - itu la pasal. Si cicak tu xreti jaga lg anak dia. Apa leh buat dah ajal. Tp kesian cicak asyik cari anak dia jer. Merayu2 suh cari anak dia. Ish xsampai hati la...

    ReplyDelete
  5. Memang nak blik pun khamis ni... Tinggal la mereka keseorangan.

    ReplyDelete
  6. Miss sweetforest - memang kesian pun... Cak masih lg mencari2 anak dia.

    ReplyDelete
  7. anjib sebok nak kasik nama anak kucen kat gumah ni guna leptop punya brand..acer la..HP la..compaq la..adoihhss..

    ReplyDelete
  8. bagusnye hang ni...
    jadi bidan kuceng plak... kekeke
    lepas grad.. jadi doktor ar..
    bleh jadi bidan orang... bidan PRO~

    ReplyDelete
  9. Ungku nor - eh menarik gak idea anjib. Pas ni kalau ada kucing lg leh letak nama acer plak... Anyway selamat hari ibu kak...

    ReplyDelete
  10. Azman - lor bila plak aku jd bidan ni... Hahaha... Wpun aku teringin tp kucing tu dah terberanak dulu... Hehe... Aku dah lama grad la... Hehehe...

    ReplyDelete
  11. haha. ak ade kucing. dua2 ekor mampos kene langgar kenderaan. satu kete. satu lori

    ReplyDelete
  12. ubey - la kesiannya kena langgar... pastu ko tanam tak tue...

    ReplyDelete
  13. huhuhu....pernah ada pengalaman gak tengok kucing mati berdarah terburai isi perutnya....kat depan pintu umah lak tu....tragis sungguh.Kebetulan hujan renyai2x...terus cangkul tanah...tanam terus...what an exprience dowh....

    ReplyDelete
  14. KisahRemaja - ish knapa sampai terburai isi perut? Dashatnya... Aku bab2 tanam kucing ni serah kt org lain. Xsampai hati nak tengok diorang kena tanam.

    ReplyDelete
  15. aku pulak konfius dengan citer ni..seb baek baca ngan betul2..jap cicak..jap kucing....

    aaaaaaaaaahhhhhhhhhh....miaaaaaaaaaaaaaawwwwwwwww

    ReplyDelete
  16. Zulfitry - hehe.. Cicak tu adalah nama kucing... Sbb bdan dia mcm cicak. Hehe.

    ReplyDelete
  17. noooooooooo
    so sad i love cat
    T_T

    sabar kak sabar

    ReplyDelete
  18. Xuen adyla - memang menyedihkan pun... Rindunya kat diorang.

    ReplyDelete