Sunday, April 19, 2009

Korang nak apa

Entry ni tercetus sbb td cite pasal kucing2 kt kg ni kat twitter td... So kali ni aku nak bercerita tentang binatang peliharaan plak... Hehehe...


Kalau nak tanya apa pets apa yg korang bela dah mcm biasa jer kan... Dah byk org buat aku rasa... So aku nak citer n tanya pets yg korang teringin nak bela sangat2 tp xboleh n xmampu nak bela. Setiap org mesti ada punya la kan... Mesti teringin tp xboleh sbb binatang tu dah pupus ker, xpun binatang yg terkawal dan byk lagi sebab2 dia la...


Aku dari dulu lagi teringin sangat nak bela anak harimau... Chumel sgt aku rasa... Tp nak bela betul2 takut plak... Mana taknya mau dia makan aku bila dah besar... Lagipun rasanya mmg xbleh bela pun rasanya sbb rimau ni tergolong dalam kategori haiwan pupus kan... Ntahla aku pun xpasti sgt... Lagipun mesti kos dia mahal sgt... Daging sekilo dah berapa... Mahal makanan dia dari makanan aku plak...


Lagi satu aku teringin nak bela dolphin tp aku xnk la bela kat dalam kolam... Aku nak bela kat laut... Kiranya dia leh bebas berenang tp still igt kat aku lg... Lagipun jimat duit makanan dolphin tu sbb dia leh cari makanan sendiri... Bila2 aku teringin nak jumpa dia je aku leh pg laut... Pastu dia leh buat pusing2 mcm kat dlm tv tu (hehe... Dah mcm cite Free Willy plak) Mesti best kalau dpt bela dolphin.


Entry ni entry ringkas jer... Xlarat plak nk type panjang2... Saje jer nak berkongsi cerita... Kalau korang, binatang apa yg ko teringin sgt nak bela tp boleh nak bela.

23 comments:

  1. saya nak bela hamster...
    eh2...saya penah bela hamster dulu2...
    tp kne mkn ngn kucing....
    kn baik klau di goreng je dlu hamster tu sblom die kne mkn...

    rangup!

    ReplyDelete
  2. Kijam la kamu... Waaa sungguh menakutkan... Mau dgorengnya hamster tersebut...

    ReplyDelete
  3. kalau bela kat laut boleh diketegorikan bela ker?
    kalu cam tu sotong bawal kerapu semua tu u la yg bela ek?
    hehehe....

    ReplyDelete
  4. Nak bela apa ek?
    Tak tau la. Tak pernah terfikir pun.
    Aku jenis tak suka menatang berbulu-bulu.
    Taknak bela apa2 la.
    Lagipun aku ni jenis suka tengok, tapi tak suka pegang.

    ReplyDelete
  5. Nm - hehe... X i bela dolphin jer... I bela secara bebas... Hehehe...

    ReplyDelete
  6. Im - la ada je binatang yg xberbulu... Iguana ke... Hehe...

    ReplyDelete
  7. da bela hamster sblom tp da mati..
    x tahan degan asap rokok rumate ak...hua3...
    kt umah bela kura2 cumil je..ngeh3

    ReplyDelete
  8. Azizan - hamster pun mati sbb rokok... Betapa bahayanya asap rokok...


    Dulu masa kecik ada gak bela baby turtle... Masa tu tgh gila kan citer ninja turtle... Tp busuk la... Hahaha... Kitaorg pun kecik lg masa tu... Xreti jaga lagi...

    ReplyDelete
  9. taw xpe..itu la kesan bruk merokok..
    nsib bek la aku x merokok...huhu

    suke tgk kekure 2..huhu...kna pandai jagala ek...

    ReplyDelete
  10. Azizan - bgus la xmerokok... Chumelkan kura2 tu jalan2... Hehehe...

    ReplyDelete
  11. aah memang cumel..lg2 ble kure2 tu berpartner..ngeee

    ReplyDelete
  12. Aku nak bela penguin sebab dia bleh meluncur atas ais guna perut...
    tapi kalau dia d pulak.. =( habis robek perut buncit dia =((
    tak pun kena gelek ngan mat rempit...=(

    P/s babe jom gi family day sunway..kat sekolah ktg malaysia, kena meluncur atas jalan tarite dulu..

    ReplyDelete
  13. Weih apa durjana sgt blog neh potong komen aku..re-post balik..

    Aku nak bela penguin sebab dia bleh meluncur atas ais guna perut...
    tapi kalau dia dia dtg malaysia kena luncur atas jalan tar pulak.. =( habis robek perut buncit dia =((
    tak pun kena gelek ngan mat rempit...=(

    ReplyDelete
  14. aku nak bela ayam. tapi aku nak pastikan ayam aku ramai. bila aku lapar. boleh aku sembelih. bila aku borink boleh aku berbicara dengan ayam2 aku. syok nye.

    ReplyDelete
  15. Azizan - xpenah tgk plak kure2 tu berpartner.


    Aai - sapa plak potong komen ko... Owh ptutla aku xpham apa ko komen mula2.

    Sygku aai, i kat kg la skrg ni... Awal bulan 5 bru blik kl. Nti leh la kita dating sama2 yer... Hahahaha...

    P/s - sjak zaman bile plak sekolah kita buat family day



    Bihunx - hahaha... Boleh buat program bual bicara bersama ayam... Kamu mmg suka mkn ayam eck. Dah mcm upin dgn ipin...

    ReplyDelete
  16. ak pn penah ad hemster dlu..2 eko.
    1 nm da kuntum 1 lg eton..haha..
    tp 2 2 da hilg..ntah g mn..
    adk ak ckp dorg dh x duk c2 lg..
    ak hrp la khidupan dorg slamat kat luar sn..haha..

    ReplyDelete
  17. sayep rse nk bela arimau bintang..sbb cantik sgt5 tgok bulu die..rse cm nk belai2..ish..ish..x mungkin jd kenyataan lorh.. ^_^

    ReplyDelete
  18. En faris - alahai chumelnya nama hamster... Teringat plak majalah kuntum... Huhuhu... Selamat ke... Hamster member dlm sangkar pun kena mkan dgn kucing gak.


    Miss sweetforest - chumelkan rimau... Tp sy xminat rimau bintang... Suka rimau belang... Suka sgt2... Tp setakat suka jerla... Nak bela mmg dlm mimpi jer la...

    ReplyDelete
  19. huhuhu nak bela rimau ehh...sekali rimau tuh ngap baru ko tinggal ngep
    :P

    ReplyDelete
  20. Epjan - nama pun teringin... Nak bela btul2 mmg x la... Xsanggup den...

    ReplyDelete
  21. hehehe..sme la..kalu nk bela mmg la xbley.. ^_^

    ReplyDelete
  22. alamak, susahnya soalan ini. Saya peminat kucing, walaupundemikian, cik puan saya bukan peminat kucing. Kalau ada peluang, saya nak bela...

    apa eh?

    ah, takkan cacing pita kot? boleh la cik cempaka ye cacing pita. Sebab saya dengar, cacing pita ni boleh menyebabkan malnutrisi. Kalau saya ada cacing pita yang banyak mesti boleh supply para researcher cacing pita :-D

    ReplyDelete
  23. Ms sweetforest - xsangka lak kita suka benda yg sama. Chumelnya rimau.


    Mrahfa - ish tu bukan bela la... Itu berniaga namanya... Ada ke org nak bela cacing.... Uish geli...

    ReplyDelete