Thursday, March 19, 2009

Hari yg agak malang.. *update 21.03.09

Hr ni aku ada interview kat Mofaz sdn bhd. Citer malang ku bermula...

Bgn pg mcm biasa. Dlm kul 8 mcm tu pang cal... Cite2 mcm mana nk pg tmpt interview tu... Oh yer tmpt interview tu kat jalan damansara, bukit lanjan. Setelah agak2 paham bus apa nak naik semua, aku pun letak phone... Susun semua sijil2 apa yg nak bawa... Bru aku teringat resume aku xupdate... Tmpt keje sblum ni aku xletak... Nak pg cc mcm dah terlambat... So aku decide xyah update resume tu n just inform dia jer nti. Partu aku msg celix kot2 dia leh tlg htrkan aku ke... Yela klu naik bus ada la 2 jam gak journey, padahal klu naik kete baru 20minit jer Celix ckp dia leh htr n dia dtg umah aku dlm kul 12. Aku siap2 n tgg dia dtg... Skali dia smpi umah aku dlm kul 1.30... Gla la., interview kul 2.. Pastu dia nak blik umah dia jap plak ambik brg... Aku dah gabra gla dah... Kul 2 bru btolak dr rumah dia... Hampeh btl... Klu aku tau aku naik bus je... Anyway thanks sbb htr... Smpi kat area damansara aku dah xda mood nk g interview dah... Mana taknya 1st impression dah teruk... Lambat stgh jam... Tp aku ada msg pang masa dlm kete... Aku ckp aku xda mood dh nk g interview... Skali dia blas 'ur head... Nanti u kena curse mcm mana...' bt pengatahuan korg, aku ada dpt byk gak r interview tp aku xpernah pg... Huhuhu... Ini la 2nd interview aku... Yg 1st yg kat kelana jaya(tmpt keje lama aku)...
So lepas dpt msg pang tu aku cancelkan plan aku tuk cancelkan interview tu.... Huhuhu...

Dah smpi kat mofaz tu leh plak silap building, silap entrance... Yg bestnya aku leh silap masuk pintu tuk staff only... Hahaha... Hbs semua pandang aku semacam jer... Lantak la... Aku sungguh tidak ada mood yg baik masa tu...
Satu hal lg, HR opis tu mcm agak pelik skit... Slalunya mana2 interview aku dpt msti dia akan email aku details interview tu... Nama dia n dgn no fon dia... Yg ni satu pun xda... Dia just ckp interview kul 2 n pg level 3... Aku agak pelik gak r...


Mlm nti aku update lg

*update 21.03.09

Pas2 aku naik la lif pg level 3... Smpi level 3 aku dah pelik dah sbb xda org... Ada sorang jer, itu pun belah dalam2 skit. Tgk kat info board, opis dia level 2. Bertambah pelik aku dibuatnya. Bila aku cal blik bru aku dpt tau yg receptionist kat level 3 tu kuar jap?(yeqla aku kan lmbt) n opis derang mmg 3 tingkat.

Lepas isi2 borang semua, manager internal audit pun smpi... Kecik jer org dia. Aku plak ms interview tu sgt blur cmpur dgn xde mood gila2 punya. Most of the time aku diam jer., sah2 la aku xdpt keje 2... Huhuhu... Lgpun bila dia tanya aku soalan, jwpn dia dgn jwpn aku berbeza gila. Kiranya approach aku dgn dia lain la. Dia mcm agak leh tolenrasi lg, aku plak mcm agak agresif... Jwpn2 aku agak membuat dia terkejut. Maybe sbb sblum ni aku keje dgn cina so cara kerja dia lain skit dgn org melayu... Ini pendapat aku jerla.

Dah hbs interview tu, bermula lg satu kisah malang aku... Kat area opis tu mcm susah nk dapat taxi dgn bus... So aku tgg kat taxi stand yg aku rasa taxi xpnh lalu pun... Dalam 15 minit pas tu, aku decide cal taxi jer... Call bgtau aku kat mana n nk pg mana... Skali kdt aku hbs plak... Hampeh taik kuda betul... Mcm mana kdt aku leh hbs plak... Xsempat aku nk confirmkan dgn taxi tu kdt dah hbs. Malang xberbau btl... Aku dah gabra gila... Mcm mana la aku nk blik ni... Kat tepi highway LDP mana ada taxi nk benti... Pastu aku decide jalan kaki jer dr aku tunggu benda yg xkan sampai. Lgpun aku xsuka menunggu.

Yg bertambah menariknya aku pki heels masa tu... Pastu heels mak aku plak. Kaki mak aku kecik skit dr aku... Gila skit kaki... Campur dgn panas terik pastu jalan tanpa arah tujuan tepi highway lg. Jalan2 punya jalan aku nampak one utama kat sberang jalan... Sudah, mcm mn aku nk seberang highway ni. Tiba2 ada satu makcik indon ni jalan gak tp dr arah bertentangan... Aku tny dia mcm mana nk g sbrang sana. Nasib baik la ada traffic light kat dpn tue. Kalau x mau aku jalan sampai umah aku... Huhuhu..
Sampai 1 utama terus cal pang ajak jumpa pas dia hbs keje... Perut pun lapar gla sbb xmakan apa lg dr pagi. Satu masalah lg timbul, aku ni bru je 2x dtg 1utama. Satu hal plak nk cr kdai makan(yg murah)... Dahla kaki skit gla pastu sesat plak... Map dia plak buat aku konpius jer sbb dia xtulis mcm mana pg old wing dr new wing. Bpusing2 la aku kat dlm 1utama tue dgn kaki yg skit. Akhirnya jumpa gak tmpt makan.

Order mkn pastu trus buka kasut... Satu kelegaan yang x terhingga rasanya... Tunggu pang hbs keje smbl makan n taip apa yg post kt blog.

Bila dia dh smpi teman dia mkn plak... Sembang2 pas2 beli kasut sbb kaki rasa nk tcabut jer. Pas2 blik naik rapid... Aku naik dr 1 utama tu smpi kl sentral. Kat kl sentral kena naik rapid lain plak smpi umah aku. Hmmm. Ni lagi satu kisah... Nk pg umah aku ada 3 rapid yg pg. 2 lalu federal highway(dekat) n lagi 1 lalu jalan klang lama(jauh). Skali yg smpi dlu rapid yg lalu jauh punya... Pastu penuh dgn bangla bwa beg besar(bru blik dr kg kot). Tp aku naik gak sbb dh xlarat sgt pas2 tkut rapid yg lain lmbt plak. Masa
tu dah pkul 9 kot. Skali masa nk kuar dr kl sentral tu ada plak rapid yg dekat tu lalu sblah rapid yg aku naik ni... Dah la rapid tu kosong jer... Geram btl aku masa tu...

Sampai jer umah aku cek kaki aku... Pergh merah gla kaki aku. Pas2 wujud plak gelembung2 air kat kaki aku. Kat belah belakang kaki kanan je ada 3. Kaki kiri ada satu. Pas2 kat jari kaki lg ada... Penat dan sakit kaki sungguh aku hari tu.


"Life is like a game. Step in and have fun"

10 comments:

  1. hehe mcm tuh plak
    patutnya hr dia bagi details kan

    ReplyDelete
  2. aramak, pastu? pastu?

    nak tau jugak adventure yang seterusnya nih :-D

    ReplyDelete
  3. Knizam - itula pasal... Mcm agak pelik HR dia... Tp maybe diorang bz kot.

    Callister - yerla apa leh buat... Sabor je ler.

    Mrahfa - dah sambung dah...

    ReplyDelete
  4. isk, isk, isk, berterabur betul ye? Uhmm, tapi agak colourful jugak la journey chempaka kali ni, sampai melecet-melecet kaki jadinya.

    Sabo ajelah, lain orang, lain peristiwanya. It's 'the problem' that makes our lives unique :-D

    ReplyDelete
  5. Mrahfa - mmg pun... Mmg berterabur hbs... Tapi xkisah sgt... Pengalaman kan semua tu... Pengalaman yg mendewasakan kita....

    ReplyDelete
  6. meh nk urut. hehe. kecian. tp rilex. itu pengalaman. pengalaman den lg tragis. iview skadar iview. dah masuk 3 angka. last kije sndri. tp masih mengharap2 kan big2 cmpny lg. gomen? da meluat! huhu!

    ReplyDelete
  7. Mak oii... Pg iview smpi 3 angka... Giler banyak... Mmg susah nk dpt keje skang... Xharap sgt dpt gomen sbb result x cemerlang, gemilang dan terbilang... Hehe...

    ReplyDelete
  8. chian dia kene jalan jauh..but bile pk kan fun jugak kan?heheheh
    be fren?

    ReplyDelete
  9. mmg klakar pun.. masa jalan2 tu ada la gelak gak sorang... nasib baik orang tak ingat giler.. hehehheh... yeah sure friends...

    ReplyDelete