Thursday, February 19, 2009

Dulu dan sekarang

1. Dulu klu time petang pg main gasing, guli, kejar2... Byk lg la... Semuanya menyihatkan badan keluar peluh. Sekarang sepanjang masa duk depan tv main playstation, xbox, surf internet... Setitik peluh pun xkuar... Punggung pun besar duduk lama sangat.

2. Dulu kalau jalan pergi mana-mana pun xrasa bahaya... Sekarang pergi mana2 rasa mengancam nyawa. Mana taknya kes ragut la, kes bunuh la...

3. Dulu semua orang mesra antara satu sama lain. Tak kirala melayu, cina atau india. Sekarang semua buat hal masing2... Nak tgk org senyum pun susah...

4. Dulu shopping complex yg ada xbyk. Kalau keluar pun asyik2 pg subang parade xpun The Mall. Sekarang berlambak2 shopping complex, sampai ada yg xsempat pg lagi.

5. Dulu klu tgk wayang kena pergi kat area pertama complex tu. Odeon ke cathay ke.
Sekarang klu nk pg tgk wayang jln kaki jer sbb dah banyak sgt. Org pg wayang pun kdg2 bkn nk tgk wayang tp buat wayang sendiri.

6. Dulu ada khidmat sewa video... Pg je kedai sewa video pas2 pilih jer cite apa nk tgk. Murah pun murah. Sekarang klu mls nk tgk wayang, download jer kat internet. Segala jenis citer ada.

7. Dulu kalau keluar jalan2 rasa bangga sbb Malaysia ada pelbagai kaum. Sekarang kalau keluar rasa mcm kat luar negara plak. Segala jenis pendatang asing ada, lebih2 lagi time raya. Dah jd negara pelbagai pendatang plak.

8. Dulu sapa ada hp, pager dgn komputer dikira org kaya la. Eh bdk2 sekarang tau ke pager tu apa. Harga komputer pun 7,8 ribu. Itu pun yg berapa megabyte je. Sekarang budak tadika pun dah ada hp.Komputer pun dah murah

Dulu dgn sekarang memang lain.

"Failing doesn't means you're been fool, it just means you dare to try"

6 comments:

  1. yeah..dulu dan skang...
    idup masa kita kecik2 dulu lagi bestkan?

    ReplyDelete
  2. @callister - Yup hidup kita masa kecik mmg besh sgt... Lain dgn budak2 zaman skrg.

    ReplyDelete
  3. hehehe dulu dan sekarang...
    erm.. dulu aku alone... sekarang
    dah berteman...

    hang bile plak... ahaks~ *larik!!!

    ReplyDelete
  4. @azman - Aku? Aku malas nk bercinta2... Kawen jer trus... Hahaha...

    ReplyDelete
  5. Betapa berubahnya gaya hidup kita dalam masa kurang dari 15 tahun. Dulu-dulu sewa CD dgn DVD, sekarang pakat download aje movie, lagu dsb kan?

    ReplyDelete
  6. @mrahfa - mmg lain sgt la... Sekejap jer berubah... Teknologi la penerajui perubahan ni.

    ReplyDelete