Monday, January 5, 2009

Pemakaian kaca mata hitam

Tgh2 aku cuba nak melelapkan mata tadi aku teringat pasal betapa ramainya orang kat Malaysia yang suka berkaca mata hitam... Aku paham dan tak kisah kalau pemakaian kaca mata hitam ni kena pada gayanya.. Yang buat aku jelek kalau pakai kaca mata hitam kat dalam pusat membeli belah , tak pun tgh malam buta pakai kaca mata hitam...

Adakah mata anda sangat sensitif terhadap cahaya sampai malam pun kena pakai kaca mata hitam...? Apakah relevannya memakai kaca mata hitam kat dalam pusat membeli belah dan pada waktu malam...?

Bagi aku pemakaian kaca mata hitam pada waktu malam adalah sama dengan orang yang memakai baju sejuk yg tebal2 tu pada waktu tgh hari rembang kat malaysia ni.... Tak ke panas pakai baju sejuk masa tgh hari rembang... dan tak ke gelap pakai kaca mata hitam masa malam... Kan sama situasi tu...

Sekarang artis pun dah banyak yang berkaca mata hitam... Aku cukup x suka kalau masa tgh kena interview dengan wartawan tu dia pakai kaca mata hitam... Bagi aku pentingnya "eye contact" dalam satu komunikasi itu... Ia menunjukkan wujudnya keyakinan dalam komunikasi tu.. Korang pun sedia maklum, seorang yang berbohong tu tidak akan berani memandang orang semasa dia tgh berbohong. Sekali lagi bagi aku, ia ibarat tiada keyakinan dalam diri sendiri...

Ada yang bagi alasan pemakaian kaca mata hitam ni sbb ikut trend masa kini, cover mata lebam sbb xcukup tido xpun sbb nangis dan bermacam2 lagi la... Dan tolonglah, kalau anda nak berkaca mata hitam carilah yang berkualiti kerana pemakaian kaca mata hitam yang salah boleh mengakibatkan kerosakan mata.

Source: Tulus dari aku yang sedang ngantok gila ni


Ps: ini hanya pendapat aku... Kalau korang tak setuju sori la eck...

"Anger is one letter short of danger"

6 comments:

  1. diorang sakit mata kot tu pasal pakai spek itam... hehe (alasan nak usha awek)muahahaha

    ReplyDelete
  2. aik macam ada pengalaman jer dulu... miahahahha...

    ReplyDelete
  3. hahaha, best betul post nih, bagus-bagus. Kat sini mrahfa tak bole kalau tak pakai spek itam, sekarang tgh musim panas, panas gile babas, awan pun takde, cerah semacam. Omputih excited gile musim panas ni yang laki dah pakai singlet aje (tan la kononnya). Oh salam kenal, seronok baca post ni :-D

    ReplyDelete
  4. yer ker... TQ.. mrahfa dari mana eck... hahhaha... apsal ecj org putih suka sgt tan kan kulit derang... xke panas berjemur.. pastu badan berbelang... anyway salam perkenalan... and thanks sbb dtg nyinggah...

    ReplyDelete
  5. mrahfa sekarang kat aussie, habis study baik Msia, hmm, pelik betul, kita pulak sibuk nak putih, dia sibuk nak hitam, kelakar ye :-D

    ReplyDelete
  6. hahaha... manusia kan tak pernah puas dgn apa yg dia ada.. biasa la tu...

    ReplyDelete